Tedd fel
a pozitív szemüveget!

A koponyám körül


Így hidegfront idején, amikor apró villámok cikáznak át az agyamon, nagy átéléssel tudok a fejfájások és a szemfájdalom kapcsolatáról írni. Patrícia vagyok, huszonkét éve gyakorló orvos és hipochonder. 
 
Kezdjük a legijesztőbbel, a többi Google-turkász meteoropata kedvéért! A koponya zárt, csontos üreg, állandó űrtartalommal. Vannak rajta rések és lyukak, amelyeken idegek és erek bújnak ki és be. A látóideg egy ilyen résen keresztül lép ki a szemgödörből, és fut tovább a koponyaűrbe, és az agy külső burka egészen a szemgolyóig kíséri. Az agy és a gerincvelő a kemény agyhártyán belül speciális összetételű folyadékban lebeg. Amennyiben az agyban plusz vér (stroke) vagy plusz szövet (daganat) keletkezik, az állandó térfogatú csontos üregben megnövekszik a nyomás, és ez fejfájást, émelygést, néha hirtelen, előjel nélküli sugárhányást okoz. A nyomás a látóideget körülölelő agyhártya burokban is nő. A látóidegfő akár szűk pupillán keresztül is könnyen megtekinthető a szemfenéken. Ha növekszik a koponyaűri nyomás, a látóidegfő a megnövekedett folyadéknyomás miatt bedomborodik a szem belsejébe. A szemész egyszerű, félperces vizsgálattal kulcsfontosságú információt szolgáltathat. A pangás életet veszélyeztető kórkép jele is lehet, ennek kizárására kerül az akut fejfájós szinte azonnal szemészetre, és az esetek túlnyomó részében természetesen ki is derül, hogy a szemfenéken minden a legnagyobb rendben.

A koponyaűri nyomásfokozódás által okozott fejfájás akármilyen lehet, a leggyakoribb szemészeti eredetű fejfájások viszont általában fáradásos jellegűek. Megfelelő szemüveg híján a páciens hunyorog, homlokát ráncolja, a szem körüli izmok túldolgoznak, elfáradnak, délutánra az izmok tónuszavara miatt fejfájás alakul ki. 
Ha a páciensnek rejtett kancsalsága van, a külső szemizmok aktív munkájával a nap nagy részében egybe olvasztja a két szembe érkező képet, de idővel finom szellemkép vagy akár jól látható kettőskép jelenik meg, és az idegrendszer mérgezéshez, utazási betegséghez hasonló állapotba kerül: fejfájás, bizonytalanság jellegű szédülés, ingerültség, hányinger léphet fel. Előfordul, hogy évekig nem derül ki, a krónikus fáradtság, túlzott impulzivitás, makacsul visszatérő, délutáni fejfájások hátterében „szétcsúszó” rejtett kancsalság áll. 
Szerencsére ritka kórkép a zöldhályog (glaukóma) egyik típusa, az úgynevezett akut zárt zugú glaukóma. A szemben termelődő folyadék ilyenkor az elvezető rendszer heveny elzáródása folytán nem tud távozni, felgyülemlik, extrém magas szemnyomást, és nagyon erős szem- és fejfájást okoz. A beteg szeme piros, mintha kötőhártya gyulladása lenne, de a kötőhártya gyulladástól eltérően látása kifejezetten leromlik, és enyhe kellemetlenség helyett „megsemmisítő jellegű” fájdalmat él meg, nyög, fejét fogja, segítségért könyörög. Bár ez az állapot valóban ritkán fordul elő, ha mégis előáll, súlyos és maradandó látásromlást okoz, úgyhogy raktározzuk el magunkban ezt a képet!

Jellegzetes, fényre jelentkező fájdalmat okozhat a szivárványhártya gyulladása. A beteg félhomályban nem panaszos, de ha villanyt gyújt, vagy reggel kilép a verőfénybe, éles, „késszúrásszerű” fájdalmat tapasztal, amit a pupilla beszűkülése, a gyulladt szivárványhártya hirtelen izommunkája okoz. Ebben az esetben a kezelés része pupillatágító csepp alkalmazása is, amely nyugalomba helyezve a szivárványhártyát fájdalomcsillapító hatású.

A szem mozgatására jelentkező fájdalmat okoz a látóideg szem mögötti részének gyulladása. A fájdalom megjelenése után 1-2 nappal látásromlás is jelentkezik. Hasonló, de teljesen ártalmatlan szem mögötti fájdalommal járhat az influenza, ezt nem követi látásromlás, és pár nap múlva, ahogy jött, úgy múlik el. 

A korrigálatlan dioptria hibákat és a rejtett kancsalságat leszámítva, az eddig említett betegségek ijesztőek, ellenben ritkák. Általában más tünet is csatlakozik, és egy embernek - pláne egyszerre - nem is lehet mindegyik. „A gyakori betegségek gyakoriak, a ritkák pedig ritkák.” Ez az orvostudomány egyik megnagyobb bölcsessége! És ezt a mantrát most tulajdonképpen magamnak írom, mert nekem átlag negyedévente van agydaganatom. Szerencsére mindig akad egy mentálisan tőkesúlyos kolléga, aki elnéző mosollyal megvizsgál, megveregeti a vállamat, „Nem, most sem…” - mondja, és akkor elmúlik… 

És végül, de nem utolsó sorban, következzen a Fejfájások Királynője, a lesötétített hálószobák Démonája, a vibráló személyiség, a művésznő, aki ha színre lép, mindent elhomályosít: Migraine Ophthalmique! 
A migrén rohamokban jelentkező, erős, féloldali fejfájás, amit a kemény agyhártyában fellépő érszűkület, majd értágulat okoz. Az érszűkület fázisában hangulatváltozás, ásítási kényszer, esetleg végtag zsibbadás, látási szenzációk jelentkezhetnek. Szikralátás, színes villámok, átmeneti látótér kiesés. Az értágulat fázisában aztán jön a lüktető, „kalapáló”, szinte elviselhetetlen fejfájás. Mivel a kemény agyhártya egészen a szemgolyóig követi a látóideget - ahogyan erről fentebb már szó volt –, nem csak az aurában gyakoriak a vizuális tünetek, de a beteg a fájdalmat is lokalizálhatja egyértelműen a szemére. Zavarja a fény, „KI.FOG.ESNI.A.SZEMEM” bizonygatja, masszírozza a szemöldökívet. Ahhoz képest, hogy a betegség gyakorisága a teljes populációra vetítve 8-12%, a 20-50 év közötti nők között pedig eléri a 20-25%-ot is, okairól keveset tudunk. A rohamot provokálhatják hormonális változások, stressz, zajok, élelmiszerek - például a csokoládé, érlelt sajtok, vörösbor. Uraim! Ameddig a kórtörténet ilyen tekintetben tisztázatlan, sorsdöntő pillanatban száraz pezsgőt és epret javasolnék, elejét véve a csalódásoknak!
A migrén mindent utánozhat – lehet a beteg épp annyira elesett, mint akut glaukómás rohamban -, a migrént sok minden provokálhatja – lehet a betegnek évek óta visszatérő migrénje kezeletlen rejtett kancsalsága miatt -, és mindent minősíthetnek „á-csak-migrén”-nek körültekintő vizsgálat nélkül. 

A férjem szerint én túlképzett vagyok egy náthához is, és lássuk be, a fejfájás túlnyomórészt ártalmatlan, mindennapos panasz. A szemfájdalom viszont már jóval ritkább, a szokatlan fejfájásokra, a szem- és fejfájás együttes jelentkezésére pedig már valóban érdemes odafigyelni. 
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim