Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Amit mindig is tudni akartál a felnőtt kancsalságról… *


(*de sosem volt kitől megkérdezni)
 
Idézzük magunk elé Bradley Cooper csibészes tekintetét, vagy Emma Stone szexi, táskás szemeit, aztán próbáljuk meg elképzelni a két ikont úgy, hogy nagy szöggel kancsalítanak. Bandzsítanak, ahogy a betegeim népnyelvi fordulattal a befelé térő kancsalságot szokták nekem elmagyarázni, illetve „a fülüket nézik”, ahogyan én szoktam a kifelé térő kancsalságot kicsit érzékletesebben leírni. Vajon ők azok lennének-e ma, akik, ha a meglévő tehetségük mellett egy kis kancsalsággal lennének kénytelenek nekifutni a karrierépítésnek?
A kancsalsággal foglalkozó tudományág neve strabológia, magyarul kancsalászat. A kancsalászok a gyermekszemészek köréből kerülnek ki. Ők azok, akik a kancsal gyerekeken túl nagy számban látnak el bénulásos, traumás, illetve többszöri műtétek után hátramaradt kancsalsággal küzdő felnőtt betegeket is.
Furcsa jelenetek játszódnak le olykor a gyermekszemész színesre festett rendelőjében. A gyermekszemész ugyanis a felnőtt páciensét alacsony székre ülteti, orrára kicsiny keretet biggyeszt, rámutat egy élénk rózsaszín mackóra, majd komoly arccal arra kéri betegét, nézze mereven a medvét, amíg ő pontosan kiméri a kancsalság szögét…Jó, ez természetesen nincs így, az UB4 próbakeret mindenkire passzol, az ember lánya inkább neves belsőépítészre bízza a dizájnt, Bánkuti- és Suzanne Szasz-képekkel veszi körül magát, és, kifejezetten felnőtt betegei kedvéért, icipici hollót szerez be a Tower Bridge múzeumboltjából. Azt mindenesetre le kell szögeznünk, annak, aki felnőttként kancsalsággal küzd – okozzon az bár kettőslátást vagy önértékelési problémát –, gyermekszemész-strabológusnál a helye.
A kancsalászat úgynevezett szubspecialitás. Egy eleve speciális szemészeti részterület, a gyermekszemészet kisebb leágazása. Kevesen művelik, viszonylag népszerűtlen szakterület Magyarországon kívül is. Talán azért, mert kicsi a technológiaigénye (értsd: nem kellenek eszméletlenül jól kinéző, érintőképernyős gépek a helyes diagnózishoz), és nem eléggé heroikus. A strabológus nem szemmegnyitó műtétet végez, a szem felszínén, a külső szemizmokon dolgozik, azok húzásirányát, erejét változtatja meg. Felemelő, „Doktornő, újra látok!”, örömujjongásra ne számítsunk, a műtét a látásélességen nem javít. De ha jól dolgoztunk, elhangozhat a „Doktornő, újra EGYET látok!” mondat, hiszen a kettőslátó beteg kezelésének elsődleges célja a kétszemes együttlátás helyreállítása, ami vizuális felfogásunk és idegrendszerünk teljesítőképessége szempontjából rendkívül fontos. És igen, a kancsalász munkájának sokszor egyedüli elvárt eredménye a beteg kozmetikai rehabilitációja, és az a tény, hogy a felnőtteken végzett műtétek nagy százalékának célja „csak” az arc harmóniájának visszaállítása, végképp gyanússá teszi az egész szakterületet… Itt vissza is kanyarodtunk: gondoljunk vonzódásaink természete szerint Bradleyre vagy Emmára, és fogadjuk el, hogy békeidőben a rehabilitációs sebészetnek is magas a helyiértéke.
A felnőtt kancsalság típusai
Egyszerűen szoktam elmagyarázni a pácienseknek a rejtett és a manifeszt (nyilvánvaló) kancsalság közötti különbséget. Manifeszt kancsal az, aki bejön a rendelőmbe, és a félreértések elkerülése végett rám kancsalít. Rejtett kancsal az, akiről az első pillanatban nem tudom eldönteni, miért keresett fel, de bizonyos tesztekkel ki tudom provokálni a kancsalságát. A való világban nem kellenek „bizonyos tesztek”. Elég, ha benyaltunk valamit és megy fel a lázunk, vagy 11 órát dolgoztunk, és arra értünk haza, hogy a macska sántít, de senkinek nem jutott eszébe levinni az állatorvoshoz, vagy egész délután önfeledten rúgtuk a bőrt a haverokkal, vagy véletlenül kértünk még egy Jägert az utolsó után. Bármi, ami kibillenti a pácienst fizikai vagy mentális egyensúlyából, megbontja az idegrendszer szokásos működését, dekompenzálja a rejtett kancsalságot, olvasási nehézséget, migrénes fejfájást, ólmos fáradtságot, ingerlékenységet okoz. A panaszokért tulajdonképpen az alig észlelhető kettőslátás felelős. Amennyiben a két kép csak kicsit tér el egymástól, a beteg nem éli meg kettősképként a szellemképet, nehezen tudja szavakba önteni, csak azt érzi, valamit tennie kell ez ellen az állapot ellen, mert mindjárt megbolondul!
Azokból a páciensekből, akiknél a fenti állapot állandósul lesznek a manifeszt kettőslátók. Kettőslátással érkezhet koponyaműtéten vagy stroke-on átesett páciens is. Sokszor úgynevezett micro stoke van a kórtörténetben, ami az MRI felvételen sem látszik, és egyetlen maradványtünete a kettőslátás. Lehet a kóreredet koponyatrauma, boksz, autóbaleset, vakmerő alfa hímek rémületes motorbalesetei…
Speciális esete a kettőslátásnak a felső ferde szemizom bénulása, amelynek felnőttkori típusában a beteg nem a kettőslátásra, hanem az azt kompenzáló, idővel egyre kifejezettebb ferde fejtartásra lesz figyelmes. Környezete észleli vagy fotókon látja viszont, hogy mint egy érdeklődő foxterrier, egyik vállára billenti a fejét. Ez a típus még mindig nagyon aluldiagnosztizált, évekig bolyonghat a beteg masszőrtől reumatológusig a kóros fejtartás miatt.
Önmagában az, hogy a beteg kettőslátással érkezik, nem mond sokat arról, kezelése egyszerű vagy bonyolult lesz-e, elegendő lesz egy prizmás szemüveg, vagy több szemizmot érintő, állítható varratos műtét lesz-e a megoldás. Egy dolog biztos, a kettőslátás olyan az emberi idegrendszernek, mint amikor a telefonunkon kicsit lekönyököl az oprendszer. Épp csak annyira, hogy megy a vas, de cikk közben lefagy a HVG, random tünedeznek el a friss névjegyeink, és lepörköli a fülünket a zakatoló akku. A kettőslátást kezelni kell, mert tönkreteheti a beteg munkaképességét és mentális egészségét.
A felnőtt kancsalok harmadik, nagy csoportját azok alkotják, akik gyerekkoruktól kancsalok, nem kerültek kezelésre, vagy kezelték őket ugyan, esetleg műtéteken is átestek, akár évtizedekig megfelelő volt a státuszuk, de a kancsalság visszatért. „Kedvencem” a pórul járt huszonéves, akit gondos szülei gyerekkorában rendszeresen járattak gyermekszemészeti felülvizsgálatokra. Szemüvegét hűségesen viselte, ízekre tapaszolták, ennek ellenére kancsalít. Mindig azt mondták, majd ha nagyobb lesz, meg lehet operálni. Nagykorúvá válva azután, érdeklődő kérdésére, hogy elég nagy-e már, azt a választ kapja, sajnos felnőtteken már nem lehet kancsalságellenes műtétet végezni… A tökéletes 22-es csapdája. Jó hírem van számára: nincs akadálya a kozmetikai célú beavatkozásnak.
Kihívás a már többször operált, újra kancsallá váló betegek rehabilitációja. Tény, hogy a leggondosabb tervezés mellett sincs élethossziglan garancia a gyermekkorban végzett műtétek eredményére. Ennek élettani okai vannak, és illik rá figyelmeztetni a szülőket. Az is tény azonban, hogy Magyarországon a strabológia némiképp egyenetlenül fejlődött az utóbbi évtizedekben. Vasfüggöny, idegennyelv-ismeret hiánya, alacsony szakmai presztízs, az okok szerteágazóak. Üres zárójelentések – a beteg ma nálunk járt és mi operáltunk rajta valamit… pont –, szakkönyvekben nem szereplő, egy-egy sebész kézjegyének tekinthető, kiegyensúlyozatlan műtéti technikák, és sunyi kötőhártyahegek erdejében vágja magát előre az ember lánya, szó szerint, apró ollójával. De ez is a szakma szépsége, kiaknázni a megszerzett tudás legjavát, és megoldani egy-egy konkrét, előre alig kiszámítható esetet.
Mit tegyünk tehát, ha felnőttek és kancsalok vagyunk? 
Ha gyerekként is kancsalítottunk, hívjuk fel édesanyánkat, és kérjük meg, első kiscipőnk alól ássa elő a gyerekkori kezelőlapjainkat. Valamint szedje össze az összes botrányos családi felvételt, mert kezelőorvosunk hálás lesz minden információmorzsáért a kórtörténetünkből.
Ha kettőslátásunk van, mert stroke-on, pajzsmirigygyulladáson estünk át, túléltünk egy karambolt, vagy mostanában folyton kettőt látunk a második felvonásra a színészekből, ne törődjünk bele, hogy ez már így lesz örökké. Én csak tudom, 21 éve azért kezdett érdekelni ez a szakterület, mert egyszerűen nem akartam elfogadni, hogy a kettőslátás gyógymódja az, hogy élethossziglan takarjuk a beteg egyik szemét.
Ne hagyjuk magunkat, ha rövid konzultáció után a „szép maga így is”, „de hát olyan csinos felesége van”, „ebben a korban már mit akar?”, mondatok valamelyikével próbálnak leszerelni. Az élet elsősorban a rendelőn kívül zajlik. Egy sikeres kancsalságellenes műtét után a beteg újraismerkedik, és végre megbarátkozik addig valamiképp idegen arcával, a személyiség kibomlik, új párkapcsolat, jobb munkahely lehet a beavatkozás kellemes mellékhatása, úgyhogy jusson eszünkbe Bradley és Emma, álljunk odébb, és keressünk egy specialistát!
Végül, de nem utolsó sorban, higgyük el, hogy állapotunk valószínűleg kezelhető!A kancsalságból adódó migrén, ingerlékenység, krónikus fáradtság, kettőslátás, önértékelési zavar nem sorstragédia, és kezelése nem varázslás, hanem ugyanolyan logikus orvosi feladat, mint beállítani a vérnyomást vagy kivenni egy rendetlenkedő epehólyagot.
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim