Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Egy bisztró, ami igazán szem előtt van


Van egy népszerű optika. Miért dönt úgy valaki, hogy egy bisztrót is nyit mellé?
Régebben is volt olyan vágyam, hogy egyszer egy vendéglátóhelyet mindenképpen nyitok. Többek között ezért is végeztem el a cukrász képzést 2015–16-ban, ám a bisztró terve tulajdonképpen mégis inkább egy hirtelen ötletből született. A rendelőnek és optikának szánt két üzlethelyiség túl nagy volt, a nagyobbik üzlet utcafronti részét vissza akartuk adni a tulajdonosnak. Számunkra fontos dátumok következnek: 2018. szeptember 26-án este hét körül éppen erről beszélgettünk a férjemmel, amikor az addig külön kezelt két terv egyszer csak új értelmet nyert együtt. Nyissunk a Látásközpont mellé egy helyet, ahol az esetleg több száz kilométerről, túl korán érkező páciensek is várakozhatnak, vizsgálat előtt vagy hazaindulás előtt megebédelhetnek, felfrissülhetnek!Nyolc óra tizenkét perckor már volt üzletvezetőnk is Lusztigh Mária személyében, aki a cukrász osztályfőnököm volt, és aki nagy név a szakmában. Természetesen az első villanást üzleti tervezés követte. Újbuda gyorsan fejlődő negyed. Több ezren laknak és dolgoznak az Alíz utcában is, és folyamatosan épülnek az újabb házak. Kiváló konyhánkkal és a megalkuvás nélkül végigvitt dizájnnal azt kommunikáljuk a környék számára, hogy megérkezett hozzájuk a nagyváros, és a helyiek bekerültek Budapest vérkeringésébe.
 
Egy vendéglátóhely tervezésénél több oldalról is elengedhetetlen a koncepció kidolgozása. Belsőépítészet, gasztronómia, célközönség szempontjából…
Belsőépítészetileg kicsit a régi, francia bisztrók hangulatát szerettük volna megidézni, kihasználni a nagy üvegportálok által adott lehetőséget, hogy egyfajta gasztroéletképként lehessünk jelen az utca életében. Hasonlóképp cél volt, hogy vizuálisan is összekössük a bisztrót az optikánk terével. Erre szolgál a hatalmas ablak, amin át szabadon lehet voyeurködni. Gasztrovonalon fine bisztróként határozzuk meg magunkat, ahol kávéügyben nincs pardon, és vállaltan nagy hangsúlyt fektetünk a süteménykínálatunkra. Azt akartuk, hogy a hely, ahogy telik a nap, mindig más képét mutassa. Teljes reggelikínálatunk van, várjuk az üzleti reggelire érkező asztaltársaságokat, a pár naponta változó ebédmenü pedig elegáns, de közérthető, ami a modern konyhatechnológiát használja ki. Délután pedig kávéházzá és cukrászdává alakulunk, francia desszertekkel és a régi, osztrák-magyar cukrászhagyomány legszerethetőbb süteményeivel.
 
Nemrég nyitottak, az első visszajelzések – amennyire a közösségi oldalakon látszik – ígéretesek. Milyennek látja a tulajdonos?
Nagyon jónak! Igazi kihívás január elején, a nagy újévi, fogyókúrás fogadalmak idején bisztrót nyitni, ennek ellenére már vannak törzsvendégeink, nyitottan fogadják az ebédmenüinket, mindent lelkesen kóstolnak a sztrapacskától a töltött paprikán át a pho levesig. Nem is csoda, Kovács Antal séfünk elképesztő tehetséggel tudja a legjobb oldalát megmutatni még a rossz emlékű, menzákon lejáratott fogásoknak is. 
A látásközpont páciensei is jól fogadták a helyet, van, aki egy jó kávé mellett várja ki, míg hat a pupillatágító csepp.
 
Izgalmas, egyedi belsőt kapott a bisztró. Vannak olyan kisebb-nagyobb szegletei, elemei, amelyeket különösen kedvel?
Imádom az ablakot, ami összeköti az optika terét a bisztróéval, és látványosan jelzi: egy csapat vagyunk. Hívogató a pult, a La Marzocco kávégép pedig a minőség tárgyi szimbóluma számomra. Kívülről nem látszik ugyan, de kemény munkával, számtalan áttervezéssel sikerült egy kicsisége ellenére komoly technikával felszerelt konyhát létrehozni. Ebben nem akartunk megalkudni, hiszen csak így adhatunk ki olyan ételeket, amelyek minőségével maximálisan elégedettek lehetünk. Ugyan nem a belsőépítészeti koncepció szorosan vett része, mégis nagyon boldog vagyok, hogy sikerült Farkas Antal Jama fotóit megszereznünk a bisztróba. Csodálatos művész volt, és a képei nagyon élnek itt.
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim