Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Gasztromustra a koronázóvárosban


Porto Vino
 
A főutca nehezen téveszthető szegletében vár a Porto Vino. Az étterem átlagos méretű – nem átlagos enteriőrrel. Gondosan választott színek, formák, bútorzat, kiegészítők, világítás fogadják a betérőt. Nehéz nem végigmérni az olaszországi gasztronómiát „egy személyben” is megidézni képes, vöröslő sonkaszeletelő gépet.
Az étterem étlapjáról nem hiányoznak az olyan klasszikus olasz fogások, mint a bruschetta, a mozzarella-paradicsom-bazsalikom tengely, vagy a carpaccio. És persze itt vannak az eredeti olasz tészták is: a spagetti, a penne, a gnocchi ‒ vagy csípős paradicsomos szószban, vagy éppen négysajtosan.
Az olasz gasztrokultúra szakrális részét képező borokból jól bespájzolt az étterem. Számos vérbeli bortermelő régió képviselteti magát Pugliától Szicíliáig, Toszkánától Calabriáig – ám ha valaki a hazai esszenciákat kedveli, megleli Pannonhalma, a St. Andrea, a Dúzsi, vagy éppen a Sauska Pincészet palackjait is.
  
Tinta Bisztró
 
Egy bisztró legyen kicsi – de nagy semmiképp. Ennek a kívánalomnak a Tinta Bisztró magabiztosan megfelel. Mérete ellenére mindent tud, ami ahhoz kell, hogy a betérő jót egyen-igyon, kávézzon, sütizzen.
Bent mindössze négy-öt kis asztal található, nyáron ezekhez társul még kábé ugyanennyi a bisztró előtti járdán. A pultban jólfésült kávégép, minden vendéglátóhelyek egyik főszereplője terpeszkedik.
A Tinta mindenféle konyhából csemegézik, ám elsősorban az olasz gasztronómiának adózik. Ízletes saláták, pástétomok, friss reggeli tálak és gondűző sütemények várnak. A bisztróban ráadásul nem csupán ízekre, de kultúrára is lelhetsz: alkalomadtán zenei és irodalmi előadóestek költöznek az apró üzlet kirakatába.

67 Sigma
 
Aki a székesfehérvári Hiemer-házban ver tanyát, annak bizony valamit le kell tennie az asztalra – a vendég elé. A 67 Sigma e kívánalomnak magabiztosan megfelel. Az étterem nemrégiben megújult, ám ahogy korábban, úgy eztán is a magas gasztronómiai minőségre tör. Az étlapon a hazai ízek éppúgy képviseltetik magukat, mint a külföldön beszerzett inspiráció. Az izgalmas fogások mellett fel fog tűnni: a ház belsőépítészeti megoldásai remek felületet biztosítanak a trendi lakberendezői irányoknak. A terasz a belső udvaron pihen – és itt csendet lel a betérő, pedig a belváros mindössze kétlépésnyire lüktet. 
 
bEAT
 
Az entrée elég meggyőző. Az egészen biztos, hogy a hely belső kialakítására nem lehet szava a vendégnek. Gusztusos, ízléses, átgondolt, itt-ott merész – de arculatilag egységes, impulzív, hívogató. Az étterem koncepciója az, hogy magas gasztronómiai színvonalat tartson, de azt ne a fine dining szigorú, piacszűkítő keretei közt tegye. Gondosan válogatott alapanyagok, szezonális zöldségek, kreatív, de a honi fogyasztói elvárásokra tervezett receptek – és mindezekhez mérten elfogadható árak. 
Az étterem napi menüt is kínál.
 
Rosetta Étterem
 
Nehezen találtam fogást az éttermen. A belvárosban is van, meg nem is: a szemináriumi templom tornya épphogy árnyékot nem vet a teraszára. Eldugott, de mégsem: ha a belvárosban kocsikázol, biztosan eltekered mellette a kormányt. Feltűnő, de mégsem: inkább csak finoman elegáns.
A Rosetta széltében-hosszában is terjeszkedik. Jó időben méretes teraszt vet a ház elé, az emeleten pedig további tucatnyi asztal terül, apró játszósarokkal.
Nem kell nagy szakembernek lenni ahhoz, hogy az ember észrevegye: ügyesen megtervezett-megszervezett étterem a Rosetta, minőségi ételekkel, nem földbe döngölő árakkal.


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette OOK Press Konica Minolta Mexx Nautica CSD