Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Két keréken a Gaja-völgybe


Zsiga Henrik beszámolója a nyeregből

Akár kastélytúrának is hívhatnánk. A Fejér megyei Gaja-völgy igazi kerékpáros-csemege. Könnyedén, akár családostul, kortól, bringától függetlenül teljesíthető, és látnivaló is bőséggel akad az út mentén. Csoportosan elkövetett felfedezőút következik.
 
Székesfehérvárról, a Csóri útról indultunk. A városhatárhoz közel eső Kertész Csárdánál megindul az aszfaltcsík Iszkaszentgyörgy irányába. Sok teendő nem akad, eltévedni nem lehet – szolidan szedheti a bringás a kilométereket. Nagyjából félúton öreg gémeskútféle mereng a pusztában. Lábánál kút is van, többnyire szemét is lebeg benne. Azok is velünk tartottak, akik rendre megtisztítják a vizet a vélhetően benne termő pillepalackoktól.
 
Iszkaszentgyörgy kábé kétezer lakosú község. Leginkább a neve érdekelt, biztos voltam benne, hogy valami egzotikus történetre bukkanok. De nincs egzotikus történet, valószínűleg két település olvadt össze, Iszka és Szentgyörgy. Iszkán a fő látnivaló a viszont tényleg különös nevű Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély.
 
A kastély legrégebbi részét még 1735-ben építtette Amadé Antal, e mellé emeltette később Amadé Tádé a keleti mellékszárnyat, illetve a már említett jókora kaput. A kastély 1800-ban Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, aki hamarosan bővítésekbe kezdett. 1870-ben aztán a Pappenheim grófok birtokába került a kastély, akik, természetesen, megint csak üzentek a kőművesekért.
 
Érdemes feltekerni a jobb sorsra érdemes kastélyhoz, megfigyelni termetes kapuját, hívogató arányait, virágokat dédelgető szabadtéri zongoráját.
 
Iszkaszentgyörgy után Kincsesbánya – emitt sem nehezedik az út, többnyire egyenes vonalú egyenletes mozgást végezhet a kerekező. A következő valamire való tereptárgy egy jókora vízfelület, a Fehérvárcsurgói-víztározó. A tározó különös látvány, vízben ázó tornya az előző korokat szólítja színpadra.
 
Kincsesbányáról már csak egy ugrás a Gaja-völgyi Tájcentrum. Az itt húzódó Gaja-szurdok nem csupán a Bakony, de az ország egyik leghangulatosabb völgye. Ez a terület már igencsak a Bakony peremvidéke, a lankák itt már nem vágynak az égbe. A völgy nagyszerű kirándulóhely – akár bringával, akár gyalogosan érkezel, akár túrázni szeretnél, akár csak piknikezni.
 
A Gaja-patak mellett árnyas csapás vezet, azon bringázhatsz át óvatosan a völgyön, nem kevés megállóval. A tájcentrum központja egy jókora tisztásból, egy mütyürke tóból és egy büféből áll. A tisztás bájos és zöld, a tó láblógatásra invitál, a büfében pedig kapható dobozos fröccs. De csak olyan. Ott és akkor ittam ilyet először – és talán utoljára.
 
A hatalmas tisztás valóban vérbeli piknikhelyszín, akárszáz embert is befogadni képes fedett pihenővel.Némi ejtőzést követően továbbhaladtunk, átbringáztunk egy apró fahídon, majd úgy egy kilométer után visszafordultunk.
 
Hazafelé egy nagyjából párhuzamos úton indultunk, ami elsőként Fehérvárcsurgót szeli ketté. Csurgó büszkesége a Károlyi-kastély, így azt sem hagyhattuk ki.
 
A kastélyt, ami jóval fiatalabb, mint az Amadé–Bajzáth–Pappenheim családok által emelt épületegyüttes, Károlyi György építtette, és tervezőül Henrich Kochot és Ybl Miklóst kérte fel. A kastély a 19. században épült, klasszicista és eklektikus stílusban. Jelenleg szállodaként üzemel, de idegenvezetéssel látogatható.
 
A helyreállítási munkálatok nemcsak a kastélynak adták vissza egykori pompáját, de a környezetét is érintették. Mind a kastély előtt, mind néhány száz méterrel arrébb gondosan tervezett kert fogad. Körülszimatoltuk, jó nagyot irigykedtünk az egykori lakókra, aztán leereszkedtünk a dísztóhoz, ahol kis híd, pavilon, tavirózsák tetézik a látványt. Henyéltünk néhány percet, aztán jöhetett a hazaút.
 
A Székesfehérvár–Gaja-völgy útvonal épp afféléknek való, akik nem elsősorban teljesítménytúrára fenik a fogukat, és a szemüket is jóllakatnák.
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim