Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Merészség és művészet: 2020 tavaszi sminktrendjei


Az első igazi napsugarak hatására lekerülnek rólunk végre a vastag nagykabátok, a szemünkbe lógó sapkák, az arcunkat eltakaró sálak. S előtűnnek az arc részletei, a tekintet, amelyeket természetes vágyunk ilyenkor megmutatni – nemcsak az első, friss barnaságot adó napsugaraknak, de az elismerő férfitekinteteknek is természetesen. A kissé bulváros bevezető ne legyen megtévesztő, a sminkelés az idén tavasszal valódi művészi kitárulkozássá válhat a nők számára, felvillantva énünk merész, bevállalósabb oldalát is. Minderről az ország egyik vezető sminkes szakemberét, Páll Adriennt, a Newshool of Makeup vezető oktatóját kérdeztük meg.
 
– Másképp sminkelünk 2020 tavaszán, mint egy évvel korábban?
– Elképesztő sebességgel változnak a trendek. A divat mellett a sminkelésben is nagy váltást figyelhetünk meg világszerte az elmúlt pár évben, s ez a mostani szezonban érett be igazán. Egyre individualizáltabb és merészebb változásoknak vagyunk tanúi; minden a szabadságról és a szabad önkifejezésről szól. A huszonéveseknél ez a tendencia már itthon is megfigyelhető, azonban Nyugat-Európában nyilván sokkal inkább tetten érhető ez a fajta szabad gondolkodás és bátor kísérletezés. A cél, hogy minél jobban érezzük magunkat a bőrünkben.
– Az Ön édesanyja, ahogy mesélt korábbi interjúiban róla, mindig szépen öltözött és szépen sminkelt hölgy volt fiatalon – olyan, akár egy díva. Mi a helyzet manapság: lát maga körül dívákat most is?
– A régi díváknak annak idején még volt idejük a fürdőszobában akár egy órán át is a külsejükkel foglalkozni napi szinten, akkoriban még nem volt ennyire sűrű az élet. Napjainkban elképesztő a pörgés, óriásiak az elvárások, az időnk viszont ugyanannyi. Dívák most is vannak, de a nők körében inkább az a tendencia, hogy hogyan lehet minimális időbefektetéssel a lehető legjobban kinézni. Éppen ezért nagyon nagy az igény a személyre szabott szépségre, a kompakt megoldásokra. A sikeres nők jól tudják, hogy valóságos indikátorként működhet, hogy mi magunk mennyire tetszünk önmagunknak – ezáltal ugyanis a világnak is jobban fogunk tetszeni. 
– Mire figyeljünk 2020 tavaszán vonalakban, színekben?
– A trendek mindig extrém módon jelennek meg a kifutókon, ahol mintát kaphatunk arról, merre is haladunk. Egy biztos: nagyon színes az idei tavaszi-nyári paletta. Eleven árnyalatú színek és a képzőművészeti irányzatok egészen elképesztően erős jelenléte figyelhető meg a sminkelésben. Olyannyira, hogy például a vezető márka és trenddiktátor MAC-nél mind a négy idei tavaszi vonalukat egy-egy ismert művészeti irányzatról nevezték el. 
A Symbolism irányzatban mind a ruhákon, mind a sminkeken pazar és látványos részleteket figyelhetünk meg, amiket nem mindig egyszerű a hétköznapokba belevinni. De például a megszokott fekete- szürke-barna szemkihúzás és satír helyett alkalmazhatjuk ebből az irányzatból az élénk kékek bármelyikét, vagy a korábbi szolid mályvaszín helyett egy fukszia rúzst. De említhetném a színes szempillaspirált is… Egy zöld szemet hihetetlenül ki tud emelni a lila spirálozás! A mai sminktrendek elemei egyébként az egészen természetes, gyakorlatilag „nyersnek” mondható, szinte tökéletes, szellős bőrképen keltenek valóban modern hatást. Nyáron amúgy sem szeretjük magunkat vastagon alapozni, ezért a bőrszínünkkel egyező korrektorral érdemes a bőrhibákat elfedni, az egyéb területekre pedig elég lesz egy színezett hidratáló. Ezáltal bőrünk üdesége megmarad, a színes megoldások pedig még inkább kiemelik az arc vonzó részeit. Természetesen figyeljünk az arányokra, érdemes a fókuszpontokat tartani. Ha például a szánk erőteljesebb, akkor a többi arcrészlet legyen visszafogottabb.
Az Abstract Expressionism irányzatban a fő hangsúly a fekete szín újragondolásán van, ami akár satíros, akár grafikus festésként megnyilvánulhat. A tusvonalat például kanyaríthatjuk figurális elemként a szem köré, vagy a szemhéjat festhetjük fekete füstös, kicsit elhasználtnak tűnő módon, esetleg a szájszínt is lecserélhetjük egy szinte feketébe hajló árnyalatra. Itt szinte minden belefér, akár az extrém kialakítású műszempilla is, amely tovább bolondítja a hosszabb, különlegesebb vonalvezetésű tusvonalat is. De ugyanúgy divat lesz a teljesen pőrén hagyott szempilla is, így egy érdekes, konvencióktól elrugaszkodott szemkiemelést érhetünk el a fekete sminkünkkel. Ez szintén nem a tipikus beauty-megfogalmazást, jóval inkább az individualista megközelítést erősíti: hogyan is látom én a szememet? Macskásnak? Szexinek? Erőt sugárzónak? Vagy éppen játékosnak? Mit üzenek azzal a külvilágnak, ahogy kifestem magam?
A harmadik irányzat a Realism. Akár a festészetben, itt is itt érhető tetten a leginkább a valóság, bár egy feltuningolt formában. Szupernatúr sminkeket látunk az önkép tükrében, egy-egy finom, de jól látható effekttel. Például egy szélfútta pirosítással, egy extrémebb highlighthatással a járomcsontokon vagy egy ún. visszakoptatott, korallszínű szájfestéssel, mintha csak egy friss gyümölcs festette volna be az ajkakat. Ennél a trendnél a kulcs mégis a tökéletesbőrkép. A piacon már széles körben kapható, optikai manipulátorként működő termékekkel könnyen széppé tudjuk varázsolni arcbőrünket. Ezekkel az új generációs, friss technológiát alkalmazó primerekkel elérhető, hogy tökéletes és friss legyen az arc, a vastag textúrájú alapozók okozta elnehezítés nélkül is.
A negyedik markáns irányzat az Impressionism. Itt a textúrák és a különleges – az arc bármely területére felvitt – applikációk játéka dominál. A 60-as évektől a kozmetikai piacon megjelenő textúrák mindegyike jelen van a sminkekben. Ha farmernadrágban, pólóban, saruban elmegyünk egy fesztiválra, az Eufória-sorozatban látható arcokhoz hasonlót készíthetünk magunknak. Ebben az irányzatban nem mindennapi módon kerülhetnek be a sminkünkbe látványos csillámok, flitterek, apró virágdíszek, műanyag lapocskák, gyöngyök és minden más kincs a hobbiboltok polcairól. A bátorság itt elengedhetetlen, de szerencsére ma már sok fiatal lányban megvan ez a fajta kurázsi, sokszor éppen az ilyen tévés sorozatok bátorítására.
– Nagyanyáink, anyáink korában még úgy tartották: rendes nő festetlenül az utcára sem lép ki. Ez a vélemény mára ugyan sokat szelídült, de mit szól hozzá szakemberként, mikor „tiszta lap” arcokkal találkozik, noha Ön világosan látja, mit hozna ki az illetőből egy jól választott smink?
– Valóban, manapság már nem szólja meg a külvilág a festetlen nőt, hiszen tisztában vagyunk az időhiánnyal, és elfogadóbbak is vagyunk egymással.
Én magam is imádom, amikor nyaraláskor minimál sminkben vagyok, hiszen az is én vagyok. Viszont ki nem hagynám azt a játékot a felnőtt életemből, amit a smink tesz lehetővé, akár önkifejezésként, akár önbizalombombaként, akár pedig csupán bensőséges énidőként. Pályám során soha nem találkoztam olyan nővel, aki egy, az ő arcára szabott sminkben ne virágzott volna ki.
 
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim