Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Mi vagyunk a harmadik csapat


Baseball. Miért nem foci? Vagy gerelyhajítás? Vagy tollaslabda? Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a távoli sporttal?
 
Az első „tudatos” emlékem a baseballról 1988-ból származik. Ma is meg tudom nézni YouTube-on, ahogy Tommy Lasorda kikocog a Los Angeles Dodgers kispadjáról.  
 
Mi a klassz ebben a sportban? Miért legyek baseballjátékos? Miért legyek néző?
 
Mi a klassz?! Minden!
 
Álnaiv kérdés: van kedvenc csapatod?
 
Nagyon sok kedvenc csapatom van, és mindhez valami különleges emlék fűz. A Yankees stadionban voltam először Major League Baseball meccsen. A Toledo Mud Hens stadionban dolgoztam jegyirodában. A Cleveland Indians-t láttuk először együtt, hármasban, az akkor 11 hónapos fiammal és a feleségemmel. A Houston Astros-nak voltak legendás jobb oldali infield játékosai: Craig Biggio és Jeff Bagwell, akiket aktív idejükben nagyon szerettem. Minden említett csapattól őrzök emlékeket, sapkák, mezek formájában.
Bármilyen meccset szívesen megnézek, legyen az a 12 éven aluliak EB-döntője vagy a World Series.  
 
Mely európai országokban tudott igazán gyökeret verni a baseball? Hol a legerősebbek a ligák? Vannak kontinenstornák, ligák?
 
Hollandia, Olaszország. Ennek történelmi okai vannak. Hollandiában a közép- és dél-amerikai volt gyarmatokkal fenntartott kapcsolatokon keresztül szivárgott be a játék, míg Olaszországban a második világháború idején ott állomásozó amerikai katonák honosították meg. Csehország, Németország, Franciaország számunkra elképesztő mennyiségű pénzt ‒ és főleg energiát ‒ fektetett az akadémiai rendszerükbe az utóbbi évtizedekben, ami komoly eredményeket hozott mára. Ez az öt ország jelenti nagyjából az európai élmezőnyt. 
A baseball az egyetlen sportág a világon, amiben rendeznek 12 év alattiak világbajnokságát. Erre kontinenstornákról kvalifikálhatják magukat a válogatottak, így ettől a korosztálytól „felfelé” van EB. Ezenkívül vannak a szokásos klubtornák, amik a más csapatsportokban látott Bajnokok Ligája és Európa Ligához hasonlóan, csak más név alatt és kicsit más lebonyolításban működnek.
 
Mi a helyzet Magyarországon? Hány pályáról beszélhetünk? A magyarok hány százaléka ismerheti a szabályokat? 
 
Erre nehéz válaszolni, mivel 11 éve Londonban élek. 
Tavaly Budapesten rendezték az U12-es EB-t. Ezen bíróként vettem részt és elképesztően kellemesen csalódtam. Sokat hallottam előtte az új Óbudai Baseball Arénáról. Lenyűgözött. Három, a nemzetközi szabványok szerint épített pálya is van itt: egy felnőtt „90 lábas”, egy softball és egy gyerek „60 lábas”. Kilenc napon keresztül kellett a 14 csapatos tornát ellátni, a meccsek között pályát gondozni, szállítani, etetni a stábokat. Minden várakozást felülmúlóan sikerült teljesíteni. Nagyon jó kezekben volt a torna!
 
A pályán több bíró is feltűnik. Feltételezem, a feladatuk is eltér. A legfeltűnőbb persze az a figura, aki rácsos sisakban, a kezével a térdére támaszkodva áll az ütőjátékos mögött, és különös jelekkel magyaráz. Szóval, mit csinálnak a bírók?
 
Nagyon komoly koreográfiája van a baseballbírói „rendszereknek”. 1, 2, 3, 4 vagy 6 bíró van a pályán, mindenki külön feladattal, egymást segítve. Minden dobás előtt minden bíró tudja, mi a dolga, hány lehetséges irányba kell mozdulnia. Figyeljük egymást, és „titkos” jelekkel kommunikálunk egymással. Gyakorlatilag egy lépéssel a játék előtt járunk. És bár a labda és az ütő is „kerek”, és kismillió kimenetel lehetséges minden dobásból, a bírók mégis mindig előre tudják, mit fognak csinálni. 
Az angol nyelv megkülönböztet a sportbírók közt umpire-t és referee-t. A különbség egyszerű: az umpire egy meghatározott helyhez van kötve, a referee viszont szabadon mozog a pályán. Baseballban umpire van, fociban referee. 
 
Nem tűnik konfliktusoktól mentesnek ez a játék sem. Kivel gyűlhet meg egy bíró baja? 
 
Minél nagyobb a mérkőzés tétje, annál nagyobb a feszültség és a nyomás a bírokon. Akik ezt a nyomást jól kezelik, azokból lesznek a jó bírók. 
Feszültség nem csak bírókon van. A teljesítménykényszer hatalmas az edzőkön és a játékosokon is. A nézők pedig azért jönnek, hogy a csapatukat győzni lássák. 
Nekem, bíróként, kordában kell tartanom a feszültséget, hogy biztosítsam a játék szabályos és sportszerű lebonyolítását. A legártatlanabb szituáció is borzalmas verekedéssé eszkalálódhat. 
Abban a pillanatban, hogy fellépek a pályára, igyekszem profizmust és magabiztosságot sugározni, hogy mindenki tudja, tudom és tenni fogom a dolgom. Vasalt nadrág, fényesre suvickolt cipő... ‒ alapkövetelmények és rengeteget számítanak.
 
Persze, nincs bíró, aki ne hibázna. Sőt, nincs hiba, ami ne a bírót viselné meg a legjobban.
Egy baseballbíró 3-400 ítéletet is meghoz egy meccsen. Minden egyes dobásról meg kell mondania, hogy az jó volt-e, vagy rossz. Bármilyen döntést hozol, az valakinek nem fog tetszeni. 
 
Mi vagyunk a harmadik csapat a pályán, csak nekünk nincs szurkolótáborunk. Senki. 
Hatalmas a bajtársiasság köztünk.
 
Ha a pályán egy kollégám döntését kérdőjelezi meg akárki, én fogok a feldühödött edzők, játékosok és a kollégám közé állni, hogy kapjam helyette az első pofonokat. De ennek hatalmas pszichológiája van. Meg kell tanulni lecsillapítani a legvadabb edzőt is ‒ akár néhány szóval. Bár fröcsögtek az arcomba már két centiről, soha nem volt komolyabb problémám. 
 
Baseballban is segíti a munkát VAR?
 
Érdekes kérdés. A lehetőség, hogy egy potenciálisan rossz döntést szinte azonnal korrigálni lehet, felbecsülhetetlen. Mint a futballban, a baseballban is van VAR (video assistant referee: videóbíró ‒ a szerk.), de van egy óriási különbség. A pályán hozott döntést a csapat menedzsere challengelheti. A visszajátszás itt is egy független stúdióban történik, ahol egy bíró vagy felülbírálja, vagy jóváhagyja a pályán hozott döntést ‒ és ez a döntés végleges. Ez a kívülálló, „arctalan” bírói döntés óriási terhet vesz le a pályán lévő bíró válláról. A baseball a videós visszajátszás szempontjából is jobb, mint a foci! (Kacsint).
 
Civilben?
 
Kétgyermekes családapa vagyok, és adatelemzéssel foglalkozom. 
 
 


Vissza

Essilor Opticlub Cazal Silhouette OOK Press Konica Minolta Mexx Nautica CSD