Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Szegedet látni kell


Létezik egy európai mércével apró, de mégsem annyira apró magyar település, melynek vidám arcát a legtöbb napsütéses óra cirógatja, és amit mindenki csak úgy hív: a napfény városa. 
Szeged 300 éve szabad királyi város, azóta lengi át a szabadság életérzése, minden részletében. Az Alföld kulturális központja, itt leled a szegedi halászlét ropogós friss fehér kenyérrel, szegedi paprikából, itt csal örömkönnyeket a szemedbe nyaranta a szabadtéri játékok, és itt őrzi büszkén a Tiszát a szegedi dóm. A napfény és a szegedi paprika hazája, ahol József Attila forrongva alkotott, ahol Juhász Gyula született, ahol nincs hegy, de még a hegyi szőlő nedve is idekívánkozik évente kétszer. Ahol nyüzsög az élet, az ország egyik legrangosabb egyetemének fiataljai, programjai megtöltik élettel az utcákat és szürke hétköznapokat. És ha nem vigyázol, egyes veszélyesen bájos szegedi boszorkányok még az Erős Pistákból is szegedi papucsot csinálnak. 

 
A Tisza partján, látnivalók, fesztiválok
 
Szeged Tisza-parti, de helyesen írva: tiszta party város.
A Tisza szeli ketté, amely 140 éve lerombolta majdnem az utolsó szögig, de egyben meg is adta a lehetőséget, hogy poraiból Európa egyik ékszerdobozává szülessen újjá a város. Ahogy azt meg is tette.
A Tisza nagy barátja minden szegedinek, hiszen nemcsak gyönyörű tájat, frissítő sétákat és nagy beszélgetéseket enged, de napozók százait fekteti ki a partjára tavasztól kezdve, akik olykor bográccsal és grillfelszereléssel érkeznek, hogy estéjüket aztán szilaj hangszórókkal pezsdítsék tovább.
A Tiszában természetesen lehetősége nyílik a sportszeretőknek kajakozni, evezni és sárkányhajózni, és erre bérlési lehetőség is akad bőven.
 
BELVÁROS
Szeged belvárosa mediterrán hatású, kiülős kávézók, pálmák, cukrászdák, bárok teraszain beszélgető emberek színesítik a sétálóutcák hangulatát. Főutcánkat, a Kárász utcát Europa Nostra díjjal ismerték el 2004-ben. A főleg 19. század során felépített belvárosi paloták magukon viselik az egymással versengő stílusirányzatok jegyeit. A Reök-palota például a magyar szecesszió egyik jellegzetes alkotása.
A Kárász utca végén található a város legnagyobb tere, a Széchenyi tér, ami rendszeresen a legnagyobb hangulati központtá növi ki magát – kezdve a márciusi Toros és Pálinkafesztivállal, ami idén március 12-énkezdődik.
 
FESZTIVÁLOK
De az igazi mulatság május közepén indul az évente megrendezésre kerülő Szegedi Borfesztivállal. Amikor a belváros egész gerincén borbódék nőnek ki gombamód, zene, emberek és programok töltik meg az utcákat. Két hétig irányítja a bor mámora a várost, és már kora délutántól megindulnak a munkahelyről is hamarabb távozó lelkes borszeretők, hogy a több száz borászat portékáit sajtok, pálinkák és frissen gőzölgő lángosok kíséretében végigkóstolják. Hegyünk az nincs, de itt bepótlunk mindent, ami boros. Ezt a két hetet fiatal s öreg egyaránt izgulva várja, a nyarat ez a két hét nyitja, megadva a tökéletes alaphangot. 
Az esemény méltó lezárása a Hídivásár, ami idén május 23–24-reesik, és ami több mint vásár. Hangulat, élmény, értékteremtő, szemléletformáló közösségi és kulturális esemény.
Júliusban a Dugonics téren zajlik majd július 17–19.között a Nemzetközi Söröm Fesztivál, hogy ne csak a borok kedvelői örvendhessenek. Akit érdekelnek a magyar és külföldi sörfőzdék habos különlegességei…
Egy kicsit pihenhetsz, mert az augusztus 8–11.között tartandó Hungarikum Fesztivál nem darál le annyira, mint a borfesztivál, de azért az a mintegy hatvanezer látogató, aki a magyarsághoz, a magyar kultúrához kapcsolódó minőségi termékeket keresi, hűségesen megjelenik. Gasztronómiai specialitások, őstermelők kezéből kikerülő ízes hústermékek, sajtok, lekvárok, aszalt gyümölcsök, pálinkák, egyedi, kis tételben forgalmazott különleges borok sorakoznak fel, hívogató mennyiségben, választékban.
Kipihented magad? Akkor jöhet az augusztus 16–20.között kitelepülő RapkpartFeszt – Kézműves Sörünnep. Gondolom, nem lövöm le a poént, ha elárulom: a rakparton. Kaják és sörkülönlegességek gigászi mennyiségben, amíg az ember Dunát lát a Tisza helyett. 
A nyár legnagyobb eseménye, mint a legfinomabb falat, a végére marad. Augusztus végéndübörög fel közvetlen a Tisza partján a strandos, medencés és folyóparti témás Szegedi Ifjúsági Napok, ami a hazai fesztiválok közül még mindig az egyik legkedvezményesebb áron várja a könnyű-, nehéz- és elektromos zene szerelmeseit.
Szeptemberbenmár „csak” a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál várja a vendégeket egy hosszú hétvégén keresztül, hogy azok borral koccintva halászlével öblítsék le az újabb jól sikerült nyár emlékeit. 
Illetve… szeptember közepén még visszatapsoljuk a bormámoros emlékeket egy szűk hétre, idén szeptember 16–20-ána Dóm térre. Itt egy koccintásra mindig jut idő. Nem olyan óriási, mint a májusi borfesztivál, de az indián nyár melegében még visszatér a nyár szelleme egy hétre.
A rendezvény szüreti felvonulással nyílik, a résztvevő borrendek, táncosok, lovas kíséret és a zenészek a Széchenyi térről indulnak a Dóm térre.
A harmadik pohár bor után azon is elmélázhatunk, milyen gyönyörű a felénk tornyosuló 81 méteres dóm, ami részben az árvíz idején elszenvedett pusztításnak, részben az újjászületésnek állít emléket.  S ha már két tornyot látsz, kérj egy lángost is!
 
FÜRDŐK, TERMÁLOK, STRANDOK
 
A fesztiválokban megfáradt látogató mindig talál helyet feltöltődni Szeged fürdőiben és termáljaiban. Az építészetileg is párját ritkító Anna fürdőben a föld mélyéről előtörő forró, friss gyógyvízben mártózhat meg a frissülésre vágyó, de számtalan szauna és jakuzzi, pezsgőfürdő is rendelkezésre áll. A leghangulatosabbak az éjszakai fürdőzések, amikor egy fárasztó nap után az ember kikapcsolódhat pár órára. 
Nem messze a fürdőtől található Szeged másik nevezetessége, az Anna-kút, ami szintén gyógyvizével vonzza magához a csapvíztől teljesen eltérő, lágyabb ízvilágú gyógyvizet kedvelő ínyenceket. 
A klasszikusabb strandok és csúszdák keresőinek pedig a szegedi Napfényfürdő kínál mindent, amiről egy strandozó álmodhat. Élményfürdőjében 9 beltéri és 4 kültéri, összesen 1000 méter hosszúságú csúszda áll, úszómedencék, és hétvégéken néha még DJ is fokozza a hangulatot. Csak mondom: az egyik csúszda 272 méter hosszú… 
A fürdő mellett található az Erzsébet-liget, ami felújítva várja a kültéri sportok kedvelőit, dedikált, párnázott futósávval, kosárlabdapályákkal, görkorisrámpákkal és kültéri erősítő alkalmatosságokkal. 
Szeged határában találod a Füvészkertet, ahol egy botanikai csodagyűjteményben pihentetheted zajtól megfáradt éned a kedvenc regényed és a fényképezőgéped társaságában. 
És ha ez sem elég, a város szélén fekszik a Vadaspark. Sőt, ha akad pár extra napod, Szeged vonzáskörzetében is van egy rakás látnivaló és fürdő. A makói Hagymatikum, az algyői Borbála Fürdő, a sándorfalvi bányató mint csodásan kiépített strand, a Fehér-tó a természet és fotózás kedvelőinek, és persze Ópusztaszer.
Télen se feledd a várost! A karácsonyi vásár jellegzetes vörös kupolás fakunyhói és a gyerekeknek épült jászollabirintusai veszik át a teret, jégkoripályával, hangulatos tűzrakásokkal, hogy legyen hol kortyolgatni a forralt bort. Nincs is jobb, mint egy epres, áfonyás, szilvás lélekmelengető! Mindent meg kell kóstolni, sarokba a diétával, Szegeden élj, ne koplalj!
Ám mit érne a Tisza, a gyönyörű épületek, a mediterrán időjárás, ha nem töltené meg a várost ez a barátságos népség, a szögediek, akik egyként rajonganak szeretett városukért. Szeretünk itt, mert jó barátokra és érdekes beszélgetésekre lel az ember. 
Mindezek után egyetlen kérdés marad: mi az az unalom Szegeden? Ahogy a nagyapám mondaná: én azt nem ösmerem. 
 
Vida Csaba, egy szegedi
 


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim