Tedd fel
a pozitív szemüveget!

Pöttyök Párizsból


Bárki irigyelheti a francia nők könnyed eleganciáját, vonzerejét. Párizs utcáin sétálgatva vagy kávézói teraszán ücsörögve az az érzésünk támadhat, mintha divatikonok vennének körül. A legegyszerűbb háziasszonyokban és iskolás lányokban is ott rejtőzik a vérbeli francia sikk. De mi a titkuk, mitől olyan jól öltözöttek a gall nők?

A klasszikus francia stílusra a legtalálóbb kifejezés: elegáns hanyagság. Céljuk, hogy természetes hatást keltsenek, mintha éppen csak felkaptak volna valamit. Kerülnek mindent, ami erőltetett vagy mű, légiességre, könnyedségre törekszenek. Szeretik, ha utánuk fordulnak, megdicsérik őket, hiszen kultúrájukban az ápoltság, a csinos öltözet, a finom ízlés tiszteletet ébreszt.
Egy francia nő nem visel sok színt: elsősorban természetes, natúr tónusokat, kevés pirosat és tengerészkéket, illetve feketét minden mennyiségben. Harsány neon árnyalatokat biztosan nem találsz a gardróbjukban.
La petite robe noire, avagy a kis fekete ruha a franciák védjegye. Gyakran láthatsz nőket Párizs utcáin tetőtől talpig feketében, hiszen ezzel a színnel nem lőhetnek mellé. Lehet nadrág blúzzal, vagy kis fekete ruha fekete cipővel és táskával. Egy ilyen összeállítást remekül feldob a piros rúzs vagy a körömlakk, ami szintén kifejezetten franciás.
Ritkán hordanak mintákat, de ha mégis, akkor többnyire elegáns pöttyöket vagy csíkokat. Egy pöttyös blúz bájos vintage hatást kelt. Bár szeretik, ha megnézik őket, mégsem öltözködnek kihívóan vagy közönségesen. Szoknyákból a hosszabb, A-vonalúakat részesítik előnyben, ám ha mégis miniszoknya, azt lapos cipővel viselik, és sosem kombinálják mélyen dekoltált felsővel. Egy igazi franciát nyáron sem látsz feneket közszemlére tévő sortban dolgozni, szerintük a szoknya alól kivillanó boka vagy vádli látványa sokkal kívánatosabb. Hasonlóképp a melltartópántjukat sem engedik láttatni. Helyette a mosolyukkal, szemükkel kacérkodnak.
Kötelező darab a blézer, ez lehet piros vagy kék egy kis színfoltért, ami remekül kombinálható fehér blúzzal. Blézert vagy más ünnepi felsőt gyakran viselnek laza farmerrel, ez is az elegáns hanyagság része.
Kabátból kétféle létezik számukra: a lezser rövid, derékig érő bőrdzseki vagy farmerkabát, illetve a nőies hosszú, combig érő ballonkabát csinos gombokkal, derékon vékony övvel.
Tipikus ruhadarab még a férfias beütésű ingruha szintén övvel, és a gyapjúkardigán. Szeretik a lapos cipőket, elsősorban a balerina fazont. Kedvencük még a bőrszínű szandál kényelmes, párcentis sarokkal. Tízcentis tűsarkút jeles napokon vagy a burzsuj kerületekben viselnek.
Míg az amerikai sztároknál szégyen, ha kétszer ugyanabban az összeállításban jelennek meg, addig a francia nők szívesen viselik ugyanazt a jól bevált fekete ruhát munkába, családi összejövetelre és ünnepélyre, mindig más kiegészítőkkel társítva. Szekrényeik nincsenek tele ruhákkal, pláne nem méregdrága göncökkel. Bár szeretik az időtálló darabokat, de legtöbbjüknek csak egy-két márkás gyöngyszem lapul a fiókjában, ezeket egy életen át hordják olcsóbb, egyszerűbb darabokkal kombinálva. Egy francia nőt sosem látsz Dolce & Gabbana feliratú pólóban bevásárolni, ez szerintük kirívó és közönséges. Alapvető szabályuk, hogy a márkajelzést tartsd a ruhád belső címkéjén. Anyagokból is a természetesre szavaznak, nem hordanak műbőrt, nejlont vagy viszkózt.
 

Bár rajonganak a kiegészítőkért, ezzel sem esnek túlzásba. „Mielőtt kilépsz a házból, nézz a tükörbe és vegyél le egy kiegészítőt!” – mondta Coco Chanel. Szívesen hordanak mutatós, karakteres fülbevalót, nyakláncot, karperecet, de nem mindet együtt. Kedvelik a sálakat is, legyen az pulóvert helyettesítő gyapjúsál vagy kecses selyemkendő. Táskákból is a natúr, visszafogottabb színűekre esküsznek. És hiába sztereotípia, nyáron egy kalap vagy télen egy francia sapka is a párizsi sikk része.
Ezek az alapszabályok időtállók, bár mindig beépítik az öltözködésükbe az éppen aktuális divatot is: így bukkannak fel rajtuk például a virágok, az állatminták vagy a szőrmék.
Ha csak leszaladnak a pékségbe, akkor is rendbe szedik a külsejüket, nem mutatkoznak melegítőben.
Összességében a francia sikk a drága és olcsó, lezser és nőies kombinálásából áll, és Coco Chanel szerint „az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa”.
Ám a titok nyitja, hogy mindig koruknak és alakjuknak megfelelően öltözködnek, illetve magabiztosak és kihúzzák magukat.
                                                                                 
A franciák kétségkívül individualisták. Már az óvodában madame-nak és monsieur-nak szólítják a gyerekeket, így nevelve beléjük, hogy mindnyájan egyének. Ha valaki olyan vonzó és elegáns kíván lenni, mint egy született francia nő, akkor ennek az első és elengedhetetlen lépése, hogy kihúzza a hátát, és szereti önmagát.
 
 
Harka Sára írása


Vissza

Essilor Opticlub OOK Press Konica Minolta CSD Mini Maui Jim